ło matko bosko częstochosko, jakże mnie tu dawno nie było
|
Rekonstrukcjonizm grecki, tudzież hellenistyczny eklektyzm.
• Strona 1 z 1
Rekonstrukcjonizm grecki, tudzież hellenistyczny eklektyzm.Mitologia grecka jest bliska każdemu, kto szczęśliwie ukończył szkołę podstawową. Mimo to wydaje mi się że poza mruczeniem imienia Hekate przez wiccan i eklektyków nie wywiera ona zbyt wielkiego wpływu na polskie ( i nie tylko) neopogaństwo. A może się mylę? Jeśli się ze mną nie zgadzacie - dlaczego? Jeśli zgadzacie - może macie hipotezy dlaczego tak się dzieje. Jeśli praktykujecie - opiszcie doświadczenia. Jeśli wiecie coś o "greckich" grupach wyznaniowych - opowiedzcie koniecznie. Jednym słowem - temat hellenistyczny do bólu...
ło matko bosko częstochosko, jakże mnie tu dawno nie było Ad fontes!
Problem w tym że bliska jest, owszem, ale jako zbiór "bajek"... Sądze że i wśród neopogan niewiele osób pamięta o tym że to są przekazy religijne... "...Pogański Książe silny wielce...chrześcijanom urągał a szkody im wyczyniał..."
Re: Rekonstrukcjonizm grecki, tudzież hellenistyczny eklektyWitam, rekonstrukcjonizm helleński miał się całkiem dobrze kilka lat temu. Pamiętam organizowane Dionizja w czasach, kiedy inni poganie poza rodzimowiercami spotykali się tylko prywatnie. Zerknij na stronę Eremii.
Przepraszam za nieaktualne informacje w takim razie. Istnieje nadal grupa na yahoo o nazwie eremia.
Mitologia grecka jest mitologią, która niestety "przejadła" się wielu ludziom. Zauważcie, że większość osób ze słowem "mitologia" ma skojarzenia: Zeus, Atena, Hera itd. zapominając o innych bogach. Może poganie chcą przypominać również o tym, że istnieją inne mitologie, a greckiej nie trzeba przybliżać.
• Strona 1 z 1
Powrót do Inne odłamy pogaństwa Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
||