Rozstaje wśród ścieżek inspirowanych Naturą

Witold Jabłoński

Mniej lub bardziej ambitna

Witold Jabłoński

Wpisautor: Łukasz » So, 19 cze 2010, 20:35

Ostatnio moim ulubionym autorem stał się Witold Jabłoński. Poznałem go dzięki opowieści o Witelonie - śreniowiecznym magu, który żył w czasach rozbicia dzielnicowego, wychowała go babka-czarownica, ktorą spalono na stosie, potem uczył go alchemik, z którym Witelon utrzymywał relacje różnego rodzaju, aż w końcu bohater stał się bardzo wpływową w państwie osobą, a przy okazji należał do wielu magicznych bractw, brał udział w orgiach, truł, mordował i czcił diabła. Kawałek polskiej histori pomieszanej z fantastykę - gorąco polecam. Tak samo jak ostatnią powieść, zapewne niektórym znaną "Fryne Hetera" - książka o słynnej greckiej kurtyzanie z czasów antycznych. Książka jest przepięknie napisana, bardzo barwnym, plastycznym językiem, a do tego widac, jak wielkim szacunkiem i sentymentem Jabłoński darzy pogańskie wierzenia i "pogańską moralność". Dla fanów starożytności, pogańskiego rozpasania i misteriów. Własnie będę czytał ponownie.
Łukasz

Wpisy: 58

Re: Witold Jabłoński

Wpisautor: Driada » So, 19 cze 2010, 22:57

To mój ulubiony polski autor :) Szkoda, że nie pisze więcej.
Driada

Wpisy: 52

Wpisautor: Drakonaria » N, 20 cze 2010, 10:47

Dla mnie "Fryne" to było objawienie :) Naprawdę świetna książka. To jak gość potrafi stworzyć (iluzję) prawdy historycznej - w sensie, że to WŁAŚNIE tak było i on to po prostu wie, jest cudne. Bo w gruncie rzeczy na temat większości tych spraw dziś możemy sobie wyłącznie gdybać.
Zapytaj zwierząt - pouczą
I ptaki w powietrzu powiedzą.
Zapytaj Ziemi - wyjaśni
Drakonaria
Moderator

Wpisy: 262

Wpisautor: Łukasz » Pn, 21 cze 2010, 08:16

Draki powinnaś zatem przeczytać historię Polski dzielnicowej widzianej oczami Jabłońskiego, będziesz wniebozwięta ^_^
Tym bardziej, że lubisz Kacpra Ryxa (ja zresztą też), to taki Kacper Ryx, tylko że truje, uprawia dużo sexu i czarnej magii, a wszystko opisane językiem podobnym do tego we "Fryne".
Czekam z niecierpliwością na kolejną powieść autora.
Łukasz

Wpisautor: Drakonaria » Pn, 21 cze 2010, 15:12

Jak tylko będę miała okazję to sięgnę po tą książkę. A aktualnie przebijam się przez "Lód" Jacka Dukaja.
Zapytaj Ziemi - wyjaśni
Drakonaria
Moderator

Wpisautor: Łukasz » Pn, 21 cze 2010, 15:47

Doszedłem do połowy "Lodu" i wymiękłem, może kiedyś zrobię drugie podejście.
A opowieść o Witelonie to bodajże 4 czy 5 tomów :>
Enjoy :)
Łukasz

Wpisautor: Drakonaria » Pn, 21 cze 2010, 17:45

hyhy, no właśnie dlatego mówię, że się przebijam. "Lód" jest fascynujący, ale cholernie ciężko się go czyta. Zresztą jak zwykle Dukaja. "Inne pieśni" połknęłam za jednym zamachem, ale i tak nie była to lekka literatura tramwajowa ;). On chyba ogólnie tak pisze. No dobra, ale wątek miał być o Jabłońskim ;).
Zapytaj Ziemi - wyjaśni
Drakonaria
Moderator

Powrót do Literatura