Rozstaje wśród ścieżek inspirowanych Naturą

Rekonstrukcjonizm obcy (np. Ásatrú) w Polsce

Rekonstrukcja wierzeń ludów germańskich i nordyckich.

Wpisautor: Hajdamaka » N, 20 kwi 2008, 19:59

Tyle, ze Asatru, to pewna konkretna wiara, a nie po prostu new-age'owe czczenie bogow nordyckich...

Tak wiec niech Artur napisze cos o sobie, poudziela sie na forach... bo poki co to zachowuje sie jak Belladonna :D Ona tak samo werbowala swoich wiernych - tyle, ze Rozstaje to nie forum Alassei i naiwnych raczej tu nie znajdzie :)
Obrazek
Очі відьми мов зорі, очі відьми мов зорі,
Її чорні очі, ніби роси прозорі.
Hajdamaka

Wpisy: 114

Wpisautor: Gerich » Pn, 21 kwi 2008, 01:48

Hajdamaka napisał(a):Tyle, ze Asatru, to pewna konkretna wiara, a nie po prostu new-age'owe czczenie bogow nordyckich...

No czy konkretna to można by było sie kłócić ;) Podejrzewam, że jest sporo wariacji na temat bliższych lub dalszych pierwowzorowi i używających etykietki Asatru. Osobiście np. nie wyobrażam sobie osoby zainteresowanej Asatru, która nie zna Edd/sag.

bo poki co to zachowuje sie jak Belladonna. Ona tak samo werbowala swoich wiernych - tyle, ze Rozstaje to nie forum Alassei i naiwnych raczej tu nie znajdzie

mnie to sie takie ezoteryczne wydaje i w ogóle ;)

Aker napisał(a):Sorry, ale ktoś mógłby zadać ci pytanie, na które nie umiałbyś odpowiedzieć. Nie interesujesz się Asatru aż tak długo, żeby wiedzieć wszystko.

^^'
No jak ktoś mu zada takie pytanie to po prostu nie odpowie. Może sie przyznać do swojej niewiedzy albo strugać mądrego i się skompromitować. Tak czy siak końca świata nie będzie. Pomijam już fakt, że Asatru to rekonstrukcjonizm więc siłą rzeczy nie znamy odpowiedzi na wszystkie pytania. Wiele rzeczy trzeba uzupełniać samodzielnie - osoba znająca sie na rzeczy powinna wiedzieć dlaczego daną lukę uzupełniła tak a nie inaczej. Dzięki temu konstrukt trzyma sie kupy i nie trzeszczy.

Poza tym: po jakim okresie interesowania się wie sie wszystko? Bo jestem ciekaw czy ja już wiem wszystko, mogę robić za guru i drukować ulotki mojej szkoły magii?
"Większość czarownic nie wierzy w Bogów. Wiedzą naturalnie, że Bogowie istnieją. Czasem ubijają z nimi różne interesy. Ale nie wierzą w nich. Zbyt dobrze ich znają. To tak jakby wierzyć w listonosza"
Gerich

Wpisy: 189

Wpisautor: Artur » Pn, 21 kwi 2008, 07:32

jezeli mi nie wierzysz to niepisz a jak chcesz to pisz nie jestem jakims ...
Artur

Wpisy: 4

Wpisautor: Hajdamaka » Pn, 21 kwi 2008, 10:14

Gerich - Asatru moze nie jest skonsolidowane i zwarte, ale na pewno Asatru nie jest kazdy, kto czci bogow nordyckich. Klany i odlamy istnieja, ale pewna specyfika jest wspolna.
Chociaz ja Asatru sie nie zajmuje za bardzo, iwec moge sie mylic. Jednak podejrzewam, ze calkowitego glupstwa nie palnalem ;)

Artur - patrzac na Twoje dotychczasowe posty na tym forum, tak zamierzam uczynic. Czyli nie pisac :D
Obrazek
Hajdamaka

Wpisautor: Aili » Pn, 21 kwi 2008, 11:02

Uwaga moderatorska
Artur dostał ostrzeżenie w innym wątku i odnosi to się również do tego. Jak nie zacznie trzymać się regulaminu i wypowiadać się konstruktywnie, to się z nim pożegnamy.
Aili Mirage vel Ailinon
it's all just smoke and mirrors
Aili
Administrator

Wpisy: 522

Wpisautor: Szerszen » Wt, 22 kwi 2008, 14:14

Aker napisał(a):Myślę, że jeśli kogoś pociąga jakaś wiara, może ją pielęgnować nie patrząc czy to wiara jego przodków. Patrząc z punktu reinkarnacji, mógł w poprzednich wcieleniach czcić jakichś bogów, do których go teraz ciągnie :P

Tyle ze w wypadku Asatru (a raczej tego co sie udalo zrekonstruowac z wierzeń dawnych germanów), z tego co wiem reinkarnacja nie jest "taka prosta" - bo reinkarnowac mozna tak naprawde tylko w czlonka swego rodu, co wprost wiedzie jednak do pochodzenia z danej krwi i czczenia konkretnych Bogów.

Odnośnie różnic między Asatru a Heitini - a takowe istnieją popełniłem swego czasu na prośbę Enenny artykuł, który wisi na http://www.pl.paganfederation.org/asatru.php (i u mnie)

Aha i dopowiadajac do tematu zamknietego przez Ailinon - NIE ISTNIEJE COS TAKIEGO JAK KSIEGA CIENI ASATRUISTOW. ASATRU to nie Wicca, to nawet nie magia ceremonialna. Mozna byc Asatru nie praktykujac magii a jesli juz sie ja praktykuje, to naprawde niewiele ma ona wspolnego z Cunnighamami (nie uwladczajac tym ostatnim).
I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Profit thou hast if thou hearest,
Great thy gain if thou learnest:
If evil thou knowest, as evil proclaim it,
And make no friendship with foes.
Szerszen

Wpisy: 515

Wpisautor: Hajdamaka » Pt, 9 maja 2008, 23:27

Szerszen, wlasciwie pytanie do Ciebie - polecasz ksiazke "Bogowie Germanow" Dumezila?
Obrazek
Hajdamaka

Wpisautor: Szerszen » N, 11 maja 2008, 16:47

Jesli pociaga Cie "globalizacyjna uniwersalizacja"- to tak, pozatym warto poznac jego spojrzenie jako kolejna teorie religioznawcza.

Jesli chcesz rekontruowac dawna religie - to IMHO Dumezil stosuje zbyt ogolnikowy szablon.

Z sama jego teoria mozna sie zgadzac badz nie (jak z kazda) - zreszta ma ona (miala) zarowno wielu zwolennikow jak i przeciwnikow. Moim zdaniem Dumezil uwypuklil fakty, znane z mitologii germanskiej, ktore pasowaly do jego teorii, pomijajac elementy, ktore sie z nia kloca (podobny zarzut, z tego co wiem istnieje tez do paru innych jego prac).

Dodatkowo nalezy wziasc pod uwage iz podobnie jak Eliade zyl, w delikatnie mowiac trudnym okresie - zwlaszcza dla mitologii germanskiej przerobionej rowno przez nazistow pod ich ideologie.

Osobiscie uwazam iz jest ona jedynie czesciowo zgodna z rzeczywistoscia, ale to tylko moje personalne zdanie.
Szerszen

Wpisautor: Hajdamaka » Cz, 15 maja 2008, 22:31

Kupilem. Zgadzam sie z Toba, ale mimo wszystko nie zaluje zakupu - szczegolnie, ze lubie taka komparatystyke.

Ja polecam, chociazby, aby poznac pewne fakty i pewien punkt patrzenia na mitologie germanska (a raczej jej wyrywek - Dumezil skupia sie na Odynie, Thorze, Tyrze, Freju oraz Freji). Jak dla mnie tylko za duzo wstawek z mitologii weddyjskiej.
Obrazek
Hajdamaka

Wpisautor: Szerszen » So, 17 maja 2008, 01:05

Alez jak najbardziej, zgadzam sie - tez ja w swojej bibliotece posiadam i warta jest tych paru zlociszy - ze wzgledow poznawczych.

Dumezil z tego co wiem nie tylko wzgledem mitologii germanskiej robil te wstawki wedyjskie.
Szerszen

Poprzednia strona

Powrót do Ásatrú