Tak wiec niech Artur napisze cos o sobie, poudziela sie na forach... bo poki co to zachowuje sie jak Belladonna
|
Rekonstrukcjonizm obcy (np. Ásatrú) w Polsce
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Tyle, ze Asatru, to pewna konkretna wiara, a nie po prostu new-age'owe czczenie bogow nordyckich...
Tak wiec niech Artur napisze cos o sobie, poudziela sie na forach... bo poki co to zachowuje sie jak Belladonna
No czy konkretna to można by było sie kłócić
mnie to sie takie ezoteryczne wydaje i w ogóle
No jak ktoś mu zada takie pytanie to po prostu nie odpowie. Może sie przyznać do swojej niewiedzy albo strugać mądrego i się skompromitować. Tak czy siak końca świata nie będzie. Pomijam już fakt, że Asatru to rekonstrukcjonizm więc siłą rzeczy nie znamy odpowiedzi na wszystkie pytania. Wiele rzeczy trzeba uzupełniać samodzielnie - osoba znająca sie na rzeczy powinna wiedzieć dlaczego daną lukę uzupełniła tak a nie inaczej. Dzięki temu konstrukt trzyma sie kupy i nie trzeszczy. Poza tym: po jakim okresie interesowania się wie sie wszystko? Bo jestem ciekaw czy ja już wiem wszystko, mogę robić za guru i drukować ulotki mojej szkoły magii? "Większość czarownic nie wierzy w Bogów. Wiedzą naturalnie, że Bogowie istnieją. Czasem ubijają z nimi różne interesy. Ale nie wierzą w nich. Zbyt dobrze ich znają. To tak jakby wierzyć w listonosza"
Gerich - Asatru moze nie jest skonsolidowane i zwarte, ale na pewno Asatru nie jest kazdy, kto czci bogow nordyckich. Klany i odlamy istnieja, ale pewna specyfika jest wspolna.
Chociaz ja Asatru sie nie zajmuje za bardzo, iwec moge sie mylic. Jednak podejrzewam, ze calkowitego glupstwa nie palnalem Artur - patrzac na Twoje dotychczasowe posty na tym forum, tak zamierzam uczynic. Czyli nie pisac
Uwaga moderatorska
Artur dostał ostrzeżenie w innym wątku i odnosi to się również do tego. Jak nie zacznie trzymać się regulaminu i wypowiadać się konstruktywnie, to się z nim pożegnamy. Aili Mirage vel Ailinon
♠ it's all just smoke and mirrors ♥
Tyle ze w wypadku Asatru (a raczej tego co sie udalo zrekonstruowac z wierzeń dawnych germanów), z tego co wiem reinkarnacja nie jest "taka prosta" - bo reinkarnowac mozna tak naprawde tylko w czlonka swego rodu, co wprost wiedzie jednak do pochodzenia z danej krwi i czczenia konkretnych Bogów. Odnośnie różnic między Asatru a Heitini - a takowe istnieją popełniłem swego czasu na prośbę Enenny artykuł, który wisi na http://www.pl.paganfederation.org/asatru.php (i u mnie) Aha i dopowiadajac do tematu zamknietego przez Ailinon - NIE ISTNIEJE COS TAKIEGO JAK KSIEGA CIENI ASATRUISTOW. ASATRU to nie Wicca, to nawet nie magia ceremonialna. Mozna byc Asatru nie praktykujac magii a jesli juz sie ja praktykuje, to naprawde niewiele ma ona wspolnego z Cunnighamami (nie uwladczajac tym ostatnim). I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Profit thou hast if thou hearest, Great thy gain if thou learnest: If evil thou knowest, as evil proclaim it, And make no friendship with foes.
Jesli pociaga Cie "globalizacyjna uniwersalizacja"- to tak, pozatym warto poznac jego spojrzenie jako kolejna teorie religioznawcza.
Jesli chcesz rekontruowac dawna religie - to IMHO Dumezil stosuje zbyt ogolnikowy szablon. Z sama jego teoria mozna sie zgadzac badz nie (jak z kazda) - zreszta ma ona (miala) zarowno wielu zwolennikow jak i przeciwnikow. Moim zdaniem Dumezil uwypuklil fakty, znane z mitologii germanskiej, ktore pasowaly do jego teorii, pomijajac elementy, ktore sie z nia kloca (podobny zarzut, z tego co wiem istnieje tez do paru innych jego prac). Dodatkowo nalezy wziasc pod uwage iz podobnie jak Eliade zyl, w delikatnie mowiac trudnym okresie - zwlaszcza dla mitologii germanskiej przerobionej rowno przez nazistow pod ich ideologie. Osobiscie uwazam iz jest ona jedynie czesciowo zgodna z rzeczywistoscia, ale to tylko moje personalne zdanie. I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Profit thou hast if thou hearest, Great thy gain if thou learnest: If evil thou knowest, as evil proclaim it, And make no friendship with foes.
Kupilem. Zgadzam sie z Toba, ale mimo wszystko nie zaluje zakupu - szczegolnie, ze lubie taka komparatystyke.
Ja polecam, chociazby, aby poznac pewne fakty i pewien punkt patrzenia na mitologie germanska (a raczej jej wyrywek - Dumezil skupia sie na Odynie, Thorze, Tyrze, Freju oraz Freji). Jak dla mnie tylko za duzo wstawek z mitologii weddyjskiej.
Alez jak najbardziej, zgadzam sie - tez ja w swojej bibliotece posiadam i warta jest tych paru zlociszy - ze wzgledow poznawczych.
Dumezil z tego co wiem nie tylko wzgledem mitologii germanskiej robil te wstawki wedyjskie. I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
• Strona 2 z 2 • 1, 2