Czy w czarostwie wicca można używać różdżki jako symbolu ognia, a athame- powietrza?
I dlaczego w tradycji arthame ma być obusieczny? Czy jednosieczny gorzej się sprawdzi? No i czy może mieć metalowe ostrze?
Wiem, że to pytania na niskim poziomie, ale sam się w tym gubię i oczekuję, że ktoś z was wie o tym więcej niż ja.
|
Athame i różdżka
• Strona 1 z 1
W wicca tradycyjnym, tak jak w każdej zorganizowanej grupie działającej wg konkretnej tradycji, przyjmuje się standardowo symbolikę kowenu, a więc rozkład żywiołów, rodzaj narzędzi jak i sposób konstrukcji rytuału. Nie wynika to jednak z jakichś żelaznych zasad, że tak ma być i koniec, ale z potrzeby aby cała grupa posługiwała się jedną, spójną symboliką, a nowy członek w ramach szkolenia zwykle uczony jest właśnie tego wspólnego języka grupy. Summa summarum im bardziej grupy przywiązane są do utartych schematów, tym bardziej to "nowy nabytek" musi dostosować się do już panujących zasad. Grupy bardziej elastyczne (na przykład z luźniejszych tradycji lub eklektyczne) dostosowują symbolikę tak, aby pasowała ona swoim aktualnym członkom, ale jak wiadomo i z kompromisami różnie bywa - czasami są one na zasadzie, że nie pasują nikomu Z tego co wiem w wicca tradycyjnym typowe jest uznawanie athame jako korespondującego żywiołowi ognia, ale w tradycji magii ceremonialnej nieobce jest też skojarzenie noża rytualnego z powietrzem, stąd nie zdziwiłabym się, jeżeli w jakiejś linii wiccańskiej była to również funkcjonująca symbolika. Z całą pewnością nie jest to główny nurt, ale nie można wykluczyć istnienie wiccańskich kowenów, które stosowałyby inne podziały niż tradycyjny. Prosiłabym jednakże kogś bardziej zainteresowanego wicca tradycyjnym o wyjaśnienie szczegółów - ja nie czuję się wystarczająco kompetentna.
Ostrze jest raczej typowo metalowe - owszem, są tradycje (nie wiem, czy wicca, ale na pewno czarownictwa), które nie stosują żelaza ze względu na to, że ten metal odstrasza sidhe/fairy folk, ale to chyba tylko wtedy, jeżeli dana tradycja w jakiś sposób nawiązuje do legend o tym ludzie. Raczej nie słyszałam jednakże, aby to była norma. A nóż jest obusieczny ze względów głównie historycznych. Historycznie sprawa wygląda tak, że ceremonialny nóż to zwykle był ceremonialny sztylet (albo wręcz miecz), a sztylety są, jak wiadomo, obosieczne (miecze w zachodniej tradycji zwykle również). Zresztą, widać to jak na dłoni w tarocie. Aili Mirage vel Ailinon
♠ it's all just smoke and mirrors ♥
I w ten sposob "historycznie" seax wicca stworzyla seaxa dwuostrzowego (historycznie byly jednoostrzowe). I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Profit thou hast if thou hearest, Great thy gain if thou learnest: If evil thou knowest, as evil proclaim it, And make no friendship with foes.
A czy mówimy o tym samym okresie historycznym?
Symbolika tarota i magii ceremonialnej pochodzi z wieków XIV-XV. Mogę się nie znać, ale o ile wiem wtedy były dwuostrzowe i chyba nawet tak było rysowane na tarocie, kiedy jeszcze był zwykłą talią do gry. Jeżeli są na forum jacyś mediewaliści albo insi członkowie zakonów rycerskich, to upraszam o jakieś konkretniejsze informacje Aili Mirage vel Ailinon
Owszem, sa przeszkody - w zaleznosci od sciezki, ktora podazasz.
Jak juz Ailinon zauwazyla (slusznie) - narzedzia symboliczne magii ceremonialnej wywodza sie ze znacznie pozniejszego okresu. Zwracam tylko uwagę, ze nie zawsze nazewnictwo jest poprawne historycznie w niektorych sciezkach (vide ow nieszczesny seax w Seax Wicca) I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Profit thou hast if thou hearest, Great thy gain if thou learnest: If evil thou knowest, as evil proclaim it, And make no friendship with foes.
Pytałeś się o wicca, a w wicca to zależy od tradycji wicca, do której przynależysz i od grupy, w której działasz. W czarownictwie eklektycznym możesz sobie wymachiwać i nożykiem do masła, o ile będzie to pasować do Twojej ścieżki, Twojej symboliki i Twojego całokształtu działań. Możesz noża nie użyć, możesz inaczej rozkładać żywioły albo użyć w ogóle innego systemu żywiołów. Wszystko zależy, czy chcesz podążać w stronę wicca tradycyjnego, czy nie. Aili Mirage vel Ailinon
Co czerpiesz z BTW? Jaka masz wiedze na temat praktyk BTW aby moc swiadomie czerpac? Najpierw odpowiedz sobie na te pytania, bo to, co nazywane jest wicca eklektycznym i podobno czerpie z wicca, prawdopodobnie z wicca ma niewiele wspolnego.
Akurat symbole zywiolow niekoniecznie wywodza sie z BTW, Wait nie byl chyba wiccaninem, a to on namieszal w tarocie odnosnie zywiolow
Heh No ale Waite byl zdaje sie czlonkiem Zlotego Switu, Różokrzyżowcem no i przedewszystkim ezoterykiem.
W interesujacym nas okresie (przełom XIX i XX w.) żył w UK - fakt zdaje sie iz on głownie namieszał w symbolice, ale przynajmniej posiłkując się stroną Enenny (wicca.pl) jego przyporzadkowanie żywiołów narzędziom czarownicy jest używane przez Wiccan Tradycyjnych (chyba, że Enenna wprowadza w błąd, celem ukrycia prawdy). I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Z tego co mi wiadomo Gardner nie był inicjowany w Złotym Brzasku, nie wiedział więc że symbolika na kartach tarota została celowo pomieszana. Aby nie ujawniając ją nie zdradzić przysięgi zachowania tajemnicy.(nie chce mi się dokładnie opisywać tej historii, jest ona raczej powszechnie znana).
Jednak Aleister Crowley który był członkiem Brzasku. Wiele lat później ujawnił ich sekrety także "prawidłowe" przyporządkowanie" narzędzi do żywiołów. Nie zmieniono symboliki na kartach tarota ponieważ się sprawdzała od wielu dziesiątek lat. Tak samo wedle mojej wiedzy W BTW używa sie symboliki z kart tarota. Jednak nie jest to normą. I wiele Konwenów używa "poprawnego" przyporządkowania... A co do osobistych preferencji, to trzeba wyczuci narzędzia i zastanowić się dość wnikliwie jak MY je widzimy. Czasami może to zająć wiele czasu. A jeżeli chodzi o kształt ostrza i materiału z którego jest wykonany athame. Jest różnica pomiędzy nożem rytualnym a athame. Nożem ryt. może być każdy dowolny kawałek metalu, drewna, plastiku(choć plastik mi jakoś nie pasuje) który przypomina nuż, sztylet, miecz itd. Athame jednak jest to dokładnie opisany i mający określony wygląd sztylet. Mówiąc krótko twój nóż rytualny może wyglądać tak jak chcesz i jak czujesz. Athame jednak to nuż który ma swój określony kształt.... Pozdrawiam P.W. Przycupnij obok mnie i napij się mego wina...
• Strona 1 z 1