Rozstaje wśród ścieżek inspirowanych Naturą

Pierwszy kontakt z "wicca"

Od Brytyjskiego Wicca Tradycyjnego po współczesne czarownictwo eklektyczne

Wpisautor: Issell » So, 22 gru 2007, 01:05

Witam po raz pierwszy...
Moje pierwsze zetkniecie sie z wicca...
...dzieki podazaniu sciezka rekonstrukcji slowianskich obrzedow.
Pisalam na ten temat prace dyplomowa i czytajac, czytajac i jeszcze raz czytajac trafilam na opis wicca jako religii- krotka porzadna naukowa informacja. Szczerze mowiac religia skojarzyla mi sie z amerykanska komercja. Nie odrzucilo mnie to..tylko bardziej skupilam sie na slowianskich bogach.
Po pewnym czasie wyjechalam do Anglii i blakajac sie po tym dziwnym kraju zaczelam myslec..po prostu myslec i intuicyjnie myslalam o 'wicca'... tak mam czesto, ze inspiracja do poszukiwan przychodzi z wewnatrz mnie. Dopiero zaczynam wkraczac na sciezke czarostwa...
Poszukuje prawdziwych misteriow...mistrza (mistrzynie)...uczestniczenia...wydobycia z siebie pozytywnej mocy...
Troche obawiam sie rzeczywistosci...
Kiedys:), jak mialam kilka lat, doszly mnie sluchy ze moj tata wyjezdza na kilka dni, gdzies w daleka kraine, gdzie panuje Krolowa..hmmm Jedynym moim marzeniem byla hehehe czarodziejska rozdzka. Wierzylam w to gleboko ze tata mi ja przywiezie...taka prawdziwa..eeehhh ale niestety
Ale jestem teraz w tej mrocznej krainie i chyba sama musze ja znalezc...
Issell

Wpisy: 5

Wpisautor: Wanilia » Wt, 15 sty 2008, 23:58

Ja wicca zainteresowałam się bardzo niedawno... Właściwie, większość z waszych inspiracji (szczególnie filmów) widziałam, ale dopiero teraz przypominam sobie, że takie kwestie były tam jakoś sygnalizowane... Ja o wicca dowiedziałam się od koleżanki, która opowiedziała mi o ścieżce, która ją zafascynowała... Ona jako ateistka zgadzała się z ogólnymi zasadami... Ale zainteresowały ją głównie czary, nie wicca jako religia. Ja natomiast zaczęłam od tego czasu szukać informacji na ten temat... wykraczały one czasem poza główny nurt (mam tu na myśli wicca), ale niewiele. Tak więc wicca po krótce poznałam (poprzez książki, artykuły), ale o innych ścieżkach nie mam jeszcze pojęcia, awięc szukam. Samo wicca w kwestiach ideologicznych mi się podoba... Zgadzam się z nimi... Takich zasad używałam nawet, kiedy wicca nie znałam. Samo czarostwo, czary, ich odprawianie zostawiam na czas kiedy rzeczywiście zdecyduję się na coś konkretnego i kiedy w swojej okolicy badź na swojej drodze (bo nie wiem gdzie mnie życie poniesie) spotkam kogoś doświadczonego w tej kwestii :)
Wanilia

Wpisy: 3

Wpisautor: exalerius » Cz, 18 wrz 2008, 22:43

Mój pierwszy kontakz z wiccą??? Oh, absurdalne:) Wypełniając profil na myspace... Nieznane słówko, google, strona Enneny wicca.pl... Wcześniej uwarzałem sie za wolnomyśliciela, wyznawcę wielkiej matki, o której zasłyszane tu i tam informacje plus własne przemyślenie zlepiałem w całośc... A teraz jestem tutaj, moja droga trwa, ciągle poszukuję. Czuję się troszku samotny, ale młody jestem nadrobię. Dużo czytam, kształtuje swój poglad i... I jakoś leci. Tyle. Pozdrawiam.
Nastanie taki dzień i opadną kajdany.
exalerius

Wpisy: 16

Poprzednia strona

Powrót do Czarownictwo