Rozstaje wśród ścieżek inspirowanych Naturą

Fantazje

Rola rytuału, ceremonii, magii

Wpisautor: Aker » N, 15 lut 2009, 19:40

To ja się pytam o co chodziło.
Aker

Wpisy: 126

Wpisautor: Hajdamaka » N, 15 lut 2009, 21:44

Czyli czekamy kolejne pol roku.
Obrazek
Очі відьми мов зорі, очі відьми мов зорі,
Її чорні очі, ніби роси прозорі.
Hajdamaka

Wpisy: 114

Wpisautor: Szerszen » Wt, 17 lut 2009, 12:09

Niestety, niektórym widać trzeba więcej czasu. Innym życia nie starczy ;-)
I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Profit thou hast if thou hearest,
Great thy gain if thou learnest:
If evil thou knowest, as evil proclaim it,
And make no friendship with foes.
Szerszen

Wpisy: 515

Wpisautor: nocny » Pn, 2 mar 2009, 14:32

bądźmy optymistami w następnej inkarnacji pójdzie gładko.
nocny

Wpisy: 40

Wpisautor: Małgorzata Marta » Wt, 3 mar 2009, 17:10

Pod warunkiem, że nie wystartuje od kamienia albo glonu...
powaga jest obrządkiem ciała
wymyślonym, by ukryć niedostatki ducha

J. de la Rochefoucauld
Małgorzata Marta
Moderator

Wpisy: 262

Wpisautor: Szerszen » Pt, 6 mar 2009, 20:05

Wtedy pójdzie jeszcze łatwiej... bo poślizgiem własnym.
I rede thee, Loddfafnir! and hear thou my rede,-
Profit thou hast if thou hearest,
Great thy gain if thou learnest:
If evil thou knowest, as evil proclaim it,
And make no friendship with foes.
Szerszen

Wpisy: 515

Wpisautor: Aker » Pt, 27 mar 2009, 23:05

Nie wierzę w inkarnowanie się w glon ani tym bardziej kamień. Może to dlatego, że zmierzam w kierunku tradycyjnego Wicca. Wasze uszczypliwości są żałosne. Poza tym minęły dwa lata, a tymczasem to Wy piszecie teksty w stylu magica213 ;)
Aker

Wpisautor: Małgorzata Marta » So, 28 mar 2009, 08:31

To zamiast gadać i zmierzać, zrób coś. Konkretnego. Bo o ile zauważyłam, zmierzasz od dwóch lat i nic. W Warszawie właśnie trwają już drugie warsztaty Wicca Study Group, prowadzone przez polską arcykapłankę zamieszkałą w Anglii. Porozum się z polskim oddziałem Pagan Federation na przykład, zgłoś się na warsztaty, ucz się od żywych wiccan. Albo chociaż od osób, które przygotowują się do inicjacji w kowenie Agni. Podejrzewam, że kontakt z nimi trochę zmieni Twoje naiwne i bardzo chrześcijańskie podejście do religii.

Sytuacja wicca w Polsce bardzo się zmieniła, to już nie jest mit, którego trzeba szukać za morzem - więc zamiast gadać jak dzieciak, zrób coś w kierunku rozpoczęcia szkolenia. I założę się, że jak zrobisz, to będziesz o wiele ostrożniejszy w sądach i odechce Ci się dzielenia wiedzą i "wiedzą" na temat wicca ze światem.

BTW - a propos inkarnacji - ja nie wierzę w inkarnację w cokolwiek. Nie wierzę po prostu w ciągłość jednostkowej, świadomej tożsamości, wierzę za to w recykling materialno-energetyczno-duchowy i w to, że po śmierci stajemy się częścią innych istot, zarówno ożywionych, jak i "nieożywionych", innych ludzi też, bo choćby wdychają powietrze z mikroorganizmami, które pożywiły się na naszych szczątkach; natomiast z jednostkowego "ja" nic nie pozostaje. Wzmianka o inkarnacji była sarkazmem. Ale sarkazm bywa trudny do pojęcia dla osób pozbawionych poczucia humoru na własny temat ;) Tudzież dla tych, których pogaństwo i postrzeganie bóstw jest przemalowanym i podzielonym z jednego Adonaja na dwójnię podejściem chrześcijańskim.

J. de la Rochefoucauld
Małgorzata Marta
Moderator

Wpisautor: Aker » So, 28 mar 2009, 17:51

Mam kontakt z osobą, która niedługo dostanie inicjację, ja muszę zaczekać do pełnoletności. Na razie pogłębiam swoje zrozumienie neopogaństwa. Nie mam "chrześcijańskiego podejścia" do religii. Nie sugeruj się moimi postami sprzed dwóch lat! Wtedy byłem raczkującym neopoganinem. Dziś wiele się zmieniło. Wyczuwam sarkazm i mam poczucie humoru na swój temat, jednak jest rożnica między złośliwością a żartem.
Aker

Wpisautor: Hajdamaka » Wt, 31 mar 2009, 22:14

Aker, dobrze, ze masz kontakt z ludzmi idacymi sciezka, ktora Cie przyzywa. Od sibie moge tylko dodac, abys byl ostrozny i sprawdzil czy ta osoba naprawde ma zostac inicjowana w BTW, gdyz niestety wiele osob lubi sobie przywlaszczac nazwe "wicca" oraz sama "inicjacje". Osobiscie znam takie przypadki - nie mowie, ze Twoj znajomy/znajoma jest taka osoba, ale propnuje ostroznosc, na poganskiej drodze nigdy jej za wiele :)
Obrazek
Hajdamaka

Wpisautor: Małgorzata Marta » Śr, 1 kwi 2009, 13:21

Nic w sieci nie jest anonimowe :> - o ile można się zorientować z lektury Arkowego bloga - obecnego i poprzedniego, zachowanego w Wayback Machine - jest to osoba w naszym środowisku znana i rzeczywiście przygotowująca się do szkolenia w wicca.

Mimo to, ostrożność zawsze jest wysoce wskazana. Czego uczy obserwacja Sieci, która cierpliwa jest, aczkolwiek wiele o ludziach potrafi powiedzieć :D.

J. de la Rochefoucauld
Małgorzata Marta
Moderator

Wpisautor: Hajdamaka » Śr, 1 kwi 2009, 14:27

Ok, wiem o kogo chodzi, tak sie sklada, ze znam te osobe (chyba te ;) ) dosc dobrze i rzeczywiscie wszystko jest z nia w porzadku :D
(poczatkowo balem sie, ze Aker wpadl w sidla pewnych osob, ktore nadwyrezaja pojecie wicca).
Obrazek
Hajdamaka

Wpisautor: Aker » Śr, 1 kwi 2009, 15:38

Bez obaw, jestem bardzo ostrożny. A już na pewno nie wpadłbym w niczyje sidła xD
Marto Małgorzato, to jeden i ten sam blog, po prostu zmieniony adres ;)
Aker

Poprzednia strona

Powrót do Praktyki religijne